Skip to main content
  • shop@superfood.rs
Jezik
SrpskiEnglish
  • Prijavite se
0
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • Linkedin
  • Twitter
  • Youtube
  • Početna
  • Prodavnica
  • Blog
  • O nama
  • Kontakt
  1. Početna
  2. Čime da zasladimo - par preporuka

Čime da zasladimo - par preporuka

Čime da zasladimo

Iako sa šećerom ne treba preterivati, nema razloga da zdrav čovek izostavlja šećer iz ishrane. Ipak, nisu svi šećeri isti, a u ovom članku naći ćete kratak pregled i naše preporuke u pogledu raznih zaslađivača koji su u opticaju.

Pre svega, ovde ne govorimo o šećeru koji prirodno unesete kad pojedete neku voćku, već o dodatom šećeru, koji se koristi za zaslađivanje.
Kad govorimo o šećeru za dodatno zaslađivanje, najvažnije je da znamo da su i prirodni i nerafinisani šećeri ipak šećeri, i bez obzira da li potiču od šećerne trske, šećerne repe, kaktusa, kokosa i slično i ma koliko da se reklamiraju kao zdravi i ma koliko da objektivno jesu zdraviji od belog šećera, ne treba da ih konzumirate previše, jer to neće prijati vašem zdravlju.
 

Beli šećer 

Ovo je ubedljivo najčešće korišćeni šećer u domaćinstvu. Dobija se preradom i rafinisanjem šećerne repe. Tokom tog procesa, uklanjaju se svi minerali i supstance koje šećeru daju boju, a ostaje rafinisana veoma slatka supstanca, izuzetno kalorična, ali bez ikakvih drugih nutrijenata. Ima visok glikemijski indeks - GI 68, prema proračunu Instituta Linus Pauling.
 

Žuti šećer 

Žuti šećer se pravi slično kao i beli šećer, s tim što se proces prerade se prekida pre finalnog rafinisanja, tako da zadržava žućkasto-braonkastu boju. U pogledu nutritivne vrednosti, gotovo je identičan kao i beli šećer, a identičan mu je i glikemijski indeks.
 

Melasa i smeđi šećer 

Nusprodukt koji se dobija kad se minerali i ostali sastojci uklanjaju iz rafinisanog šećera, najčešće preradom šećerne trske, poznat je kao melasa. Melasa se meša sa rafinisanim belim šećerom da se dobije smeđi šećer. Tako dobijeni šećer sadrži nutrijente kao što su magnezijum, selen, gvožđe, kalcijum i dr, kao i određenu količinu antioksidanasa, mada ta količina nije velika. Zato se može smatrati nešto zdravijom varijantom od belog šećera, a ima i nešto niži glikemijski indeks - GI 55 do 60. 
 

Agave šećer 

Ovaj šećer se dobija od soka plavog kaktusa, poznatog kao agava. Sok se filtrira, zagreva, koncentriše, a potom suši kako bi se dobio šećer. Slađi je 1,5 puta od belog šećera, tako da možete da ga koristite manje da dobijete podjednako sladak ukus, što svakako jeste prednost. Sadrži male količine kalcijuma, magnezijuma i kalijuma. Ima izuzetno nizak glikemijski indeks GI procenjuje se na oko 17 (dok beli šećer ima GI 68), pa je zato pogodan za dijabetičare. Međutim, pošto se sastoji prevashodno od fruktoze, koja se metaboliše u jetri, bez obzira na nizak glikemijski indeks ne treba preterivati ni sa njim. 
 

Kokosov šećer 

Ovo je svakako jedan od najpopularnijih šećera danas, zbog specifičnog prefinjenog ukusa. Nešto je manje sladak od belog šećera. Pravi se kuvanjem soka kokosove palme dok se ne dobije sirup, njegovim sušenjem i mlevenjem u fini prah. Ima znatno niži glikemijski indeks od belog šećera (35), zbog čega je pogodan i za dijabetičare kao i za sve koji nastoje da uravnoteže nivo šećera u krvi. Od korisnih nutrijenata, sadrži kalijum, kalcijum, cink i gvožđe. 
 

Med 

Što se tiče hranljivog sastava i medicinskih svojstava, med je daleko najzdraviji zaslađivač koji se koristi u ljudskoj ishrani. Međutim, pošto sadrži dosta prostih šećera, glukoze i fruktoze, ima visok glikemijski indeks (GI 60), tako da osobe koje nastoje da kontrolišu šećer u krvi moraju da ga koriste sa oprezom. Ali, za zdrave osobe med je najbolji izbor, posebno sirov med (ona koji nije zagrevan u procesu prerade), pošto sadrži obilje minerala, enzima, lekovitih materija, ima antibakterijsko dejstvo, povoljno deluje na sluzokožu organa za varenje, hrani srčani mišić i ima druga dobro proučena i dokazana medicinska svojstva.

Izvor: zdravahrana.com

Pogledajte naše organske proizvode

Napisano dana 20. Septembar 2017.

Povezani blogovi

Ovsene pahuljice bez glutena organske: da li su danas osnovna superhrana?

ovsene pahuljice organske 200g front isolated
13. April 2023.

Kako to da su naše ovsene pahuljice prirodno bez glutena?

ovsene pahuljice organske 200g front isolated
14. Avgust 2022.

Svako jutro kašika zlatnog organskog lana

Lan mleveni zlatni organski 150g superfood doo front isolated
20. Maj 2021.

Rafinisana fruktoza adiktivna kao alkohol

pekarski_slatki_proizvodi
22. Decembar 2018.

Šta je bolje: lan ili čia seme?

laneno seme ili chia seme
07. Decembar 2018.

Kako jesti voće

figue
05. Novembar 2018.
Mail Viber Telegram Whatsapp

Uslovi korišćenja

  • Opšti uslovi korišćenja naše Internet prodavnice
  • Načini dostave
  • Načini plaćanja
  • Povrat i reklamacije
  • Politika privatnosti
  • Politika o kolačićima

Kontakt

SUPERFOOD d.o.o. je preduzeće koje se bavi uvozom i distribucijom zdravih organskih proizvoda.

Adresa: Narodnog Fronta 68, 11050 Beograd, Srbija

E-mail: office@superfood.rs

Matični broj: 20392118

Poreski broj (PIB): 105465635

PEPDV broj: 451706

E-Trustmark Sertifikat

e-Trustmark certificate
To top

Zabranjeno je kopiranje tekstova, fotografija ili bilo kog drugog dela ovog web sajta bez prethodnog pismenog odobrenja odgovornih lica iz Superfood d.o.o. 

Copyright © 2008 - 2025 SUPERFOOD d.o.o. All rights reserved. Izrada sajtova AnArt Studio.

  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • Linkedin
  • Twitter
  • Youtube