LANENO SEME ZLATNO organsko 200g
Vreme isporuke od 1 do 2 radna dana (zavisi do koliko sati poručite).
Vraćamo novac ako niste zadovoljni.
Zlatni Lan za svaki dan
Brojna istraživanja su pokazala da laneno seme sadrži veliku količinu esencijalnih masnih kiselina, vitamina, minerala i vlakana, koji ga čine jednom od najzdravijih i najkorisnijih namirnica u ljudskoj ishrani.
Zlatni lan je prirodni biljni izvor brojnih hranljivih materija koje izuzetno povoljno deluju na organizam u celini. Između ostalog, laneno seme je bogato omega 3 masnim kiselinama i biljnim proteinima. Sadrži značajne količine vitamina B1, B6, B9 (folna kiselina), magnezijuma, kalcijuma, fosfora i gvožđa. Evo kako konzumacija lana deluje na organizam.
Smanjuje osećaj gladi
Prema istraživanju objavljenom u časopisu Appetite, laneno seme deluje zasićujuće i smanjuje osećaj gladi. Zato je poželjan sastojak redukcionih dijeta (za mršavljenje).
Donosi organizmu kvalitetne proteine
Laneno seme je bogato visokokvalitetnim biljnim proteinima i aminokiselinama, posebno glutaminskom i aspartinskom i argininom. Zato je odlično za one koji ne konzumiraju proteine životinjskog porekla.
Blagi je laksativ
Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the American Dietetic Association utvrdilo je da jedna kašičica lanenog semena obezbeđuje 8%-12% preporučenog dnevnog unosa biljnih vlakana, važnih za ispravno funkcionisanje organa za varenje. Zahvaljujući ovome, lan ima blago laksativno delovanje (sprečava pojavu zatvora).
Značajan je izvor omega 3
Jedna kašičica lanenog semena sadrži 1,5 grama omega 3 masnih kiselina, što ga čini jednim od najboljih biljnih izvora biljne alfa-linolenske kiseline. Istraživanja objavljena u časopisima Circulation i American Journal of Clinical Nutrition potvrđuju da veće količine alfa-linolenske kiseline u krvi smanjuju rizik od srčanih oboljenja za 14%.
Doprinosi regulaciji holesterola
Redovna konzumacija lanenog semena značajno snižava holesterol, kako je pokazalo istraživanje objavljeno u časopisu Biomedical Journal. Naime, utvrđeno je da su ljudi koji su tokom tri meseca konzumirali 3 kašičice lanenog semena dnevno postigli 17% sniženje ukupnog holesterola i 20% sniženje LDL (tzv. “lošeg”) holesterola.
Doprinosi regulaciji krvnog pritiska
Bogatstvo omega 3 masnim kiselinama čini laneno seme odličnom namirnicom za one koji nastoje da snize krvni pritisak. Istraživanje objavljeno u časopisu Hypertension pokazalo je da konzumacija 30g lanenog semena dnevno tokom 6 meseci može da značajno snizi sistolni i dijastolni krvni pritisak.
Doprinosi regulaciji šećera u krvi
Više istraživanja je ukazalo da je laneno seme korisno za obolele od dijabetesa tip 2. Naime, uvođenje nekoliko grama lanenog semena u svakodnevnu ishranu dovelo je do sniženja šećera u krvi od 8 do 20%. Istraživači pripisuju ovo visokom sadržaju nerastvorljivih biljnih vlakana u lanu.
Prevencija protiv raka. Lan je odličan izvor posebnih biljnih vlakana, lignana; neka istraživanja ukazuju da lan sadrži čak 800 puta više ovih biljnih vlakana u odnosu na druge žitarice i semenke. Lignani deluju preventivno protiv nastanka raka dojke i raka prostate, kako su utvrdila istraživanja objavljena u časopisima Cancer Causes and Control i Urology.
Kako ga koristiti
Samleven
Da bi se iskoristile hranljive materije iz lana, neophodno ga je samleti, pošto je opna semena, ako se pojede celo, gotovo nesvarljiva. Takođe, samleveno seme treba konzumirati odmah, jer brzo oksidiše, osim ukoliko samleveni lan nije specijalno pakovan.
Potopljen u vodu
Kad lan ostavite potopljen kraće vreme u vodi, on nabubri, što će takođe doprineti osećaju sitisti kad ga pojedete. Osim toga, potopljeni lan postaje sluzav, i u kombinaciji sa vlaknima koje sadrži, ima blagi laksativni efekat, što je takođe dobra stvar.
Kao zamena za jaja
Za one koji poste ili ne konzumiraju jaja, dobra vest je što lan može poslužiti kao potpuno odgovarajuća zamena za jaje u kolačima, palačincima, pecivima i drugim jelima. Da biste dobili zamenu za jedno jaje, pomešajte kašiku samlevenog lana sa tri kašike vode. Nakon 10 minuta, lan će postati želatinozan, tako da će po konzistenciji podsećati na jaje i možete ga dalje koristiti u receptima isto kao što biste koristili jaje. Još jedna dobra stvar je što ovo “laneno jaje” ima upola manje kalorija odobičnog jajeta, tako da će namirnica koju pripremite sa lanom umesto sa jajetom imati u ukupnom zbiru manje kalorija.
Recepti
Napitak od limuna i semenki lana
Odličan za svaki dan! Za ovaj veoma zdravi napitak, potrebno vam je šolja tople vode, ¼ limuna i supena kašika mlevenog lanenog semena.
Pomešate sve sastojke i popijete, najbolje ujutru, na prazan stomak. Ovaj napitak je izuzetno zdrav, jer sadrži vitamine, omega 3 masne kisline, rastvorljiva biljna vlakna i lignine.
Letnji zeleni smuti
Ovaj smuti predstavlja kompletan i nutritivno uravnotežen obrok, a pored toga je i osvežavajuće zgodan za tople dane. Potrebno je: šolja bademovog (ili sojinog, pirinčanog) mleka, 1 smrznuta banana, četvrtina avokada, ¼ krastavca, kašika mlevenog lanenog semena, kašika čia semenki, ¼ šolje kuvane kinoe, 2 šake spanaća (ili nekog drugog zeleniša), pregršt kocki leda, kašika bundevinog i semena.
Priprema
Ubacite sve sastojke osim bundevinog semena u jak blender. Meljite na velikoj brzini dok ne dobijete glatku i kremastu masu. Naspite u činijice, pospite sa malo bundevinog semena i poslužite!
Proteinski kolačići sa bundevom i lanenim semenom
Potrebno je: 3/4 šolje kokosovog šećera, šolja ovsenih pahuljica, šolja integralnog pšeničnog brašna, 1/2 šolje sojinog brašna, 1/2 šolje bundeve, skuvane i izgnječene u pire, kašika maslinovog ulja, 2 kašike mlevanog lanenog semena, 2 kašike vode, 1 i 3/4 kašičice sode bikarbone, 1/2 kašičice praška za pecivo, 1/2 kašičice soli, kašičica mlevenog muskatnog oraha, 2 kašike cimeta.
Priprema
Zagrejte rernu na 175oC. U velikoj činiji pomešajte kokosov šećer, ovas, pšenično brašno, sojino brašno, prašak za pecivo, so, cimet i muškatno orašče. Umešajte u to pire od bundeve, maslinovo ulje i lan. Napravite 14 većih loptica, pa ih spljoštite u plehu za pečenje. Pecite u rerni dok ne procenite da je potpuno pečeno (verovatno 5-10 minuta), ali pazite da se ne prepeče.
Neki od izvora: