kokos-secer-200g-front

Kokosov Šećer organski 200g

RSD 280.00

Kokosov šećer je prirodni zaslađivač i idealna je zamena za beli i smeđi šećer. Dobija se tradicionalnim sakupljanjem nektara kokosovog cveta.

Opis

Kokosov šećer je prirodni zaslađivač i idealna je zamena za beli i smeđi šećer. Dobija se tradicionalnim sakupljanjem nektara kokosovog cveta. Prirodne je boje, mirisa i ukusa koji blago podseća na karamelu. Kokosov šećer ima znatno niži glikemijski indeks nego beli i smeđi šećer, pa je pogodan za one koji nastoje da održe stabilne nivoe šećera u krvi. Sadrži kalijum, magnezijum, cink, gvožđe vitamine B grupe, pa čak i vitamin C, kao i neke aminokiseline. Organski kokosov šećer proizveden je po visokim standardima strogo kontrolisan organske proizvodnje, bez upotrebe veštačkih đubriva, herbicida i pesticida. Nije rafinisan i ne sadrži aditive i konzervanse. 

Da li je kokosov šećer za vas?

Kokosov šećer je prirodni zaslađivač koji je možda nešto skuplji od običnog belog šećera, ali ima određena svojstva koja ga čine boljom opcijom od dosta drugih zaslađivača. Na primer, kokosov šećer sadrži vitamine i minerale u malim količinama, i bolji je za digestivni trakt od običnog šećera, a pogodniji je i za dijabetičare. Za razliku od običnog šećera, kokosov šećer sadrži i neke minerale u tragovima, kao što su gvožđe, cink, kalcijum i kalijum. Sadrži i nešto kratkolančanih masnih kiselina, polienola i antioksidanasa. Takođe sadrži i biljno vlakno inulin. Sve te stvari mu daju prednost u odnosu na obični, rafinisani šećer.

Zašto je dobar

Sadrži vitamine, minerale i fitonutrijente. Prema američkom Istraživačkom institutu za hranu i ishranu (FNRI), kokosov šećer sadrži gvožđe i cink. Takođe, FNRI tvrdi da kokosov šećer sadrži pristojnu količinu fitonutrijenata, posebno polifenola, flavonoida i antocijanidina. Ti fitonutrijienti pomažu da se smanji nivo šećera u krvi, upale i holesterol, što čini kokosov šećer boljom opcijom od mnogih drugih zaslađivača. Po tvrđenju Američkog udruženja za rak, fitonutrijenti koji potiču iz biljaka donose mnoge zdravstvene dobrobiti i bolja su opcija nego suplementi u pilulama.

Dobar za digestivni trakt 

Kao što smo rekli, kokosov šećer sadrži inulin. Inulin je biljno vlakno koje podstiče rast crevne biidobakterije, koja se uobičajeno nalazi u suplementima probiotika, a podstiče i jača rad imunog sistema. Poznato je takođe i da bifidobakterije pomažu da se obnove "dobre" bakterije u crevima koje su uništene antibioticima, hemoterapijom i slično.

Može da koristi dijabetičarima

Prema rezultatima ispitivanja obavljenih na Filipinima, u Japanu i Australiji, kokosov šećer ima glikemijski indeks (GI) od 35 do 54. Poređenja radi, rafinisani beli šećer, muskovado i melase imaju glikemijski indeks od 60 do 100. Drugi zaslađivači prefinjenijeg ukusa, kao što su javorov sirup i med imaju glikemijski indeks oko 70... To znači da je kokosov šećer pogodniji za one koji nastoje da regulišu nivo šećere u krvi.
Osim toga, kao što je pomenuto, kokosov šećer sadrži biljno vlakno inulin. Ono pomaže da se uspori apsorpcija glukoze, što je dobro za one koji nastoje da regulišu nivo šećera u krvi. Američko udruženje za dijabetes smatra da je u redu da dijabetičari koriste kokosov šećer u dijabetičarskom planu ishrane, s tim što preporučuju da ga ne koriste u većim količinama nego što bi koristili običan šećer.

Ne sadrži fruktozu

Možda vam izgleda čudno što se ovo navodi kao prednost. Mada se fruktoza ranije dosta preporučivala zbog nižeg glikemijskog indeksa, nova istraživanja su pokazala da rafinisana fruktoza nije dobra i da znatno doprinosi metaboličkom sindromu (gojaznost, povišeni trigliceridi i dijabetes).

Pogodan za paleo ishranu

Ovo je jedan od novijih načina ishrane čija je osnovna ideja da se hranimo prirodno koliko i naši paleolitski preci. Smatra se da je nešto slično kokosovom šećeru, možda kokosov nektar u tečnom obliku, korišćeno i u paleolitskoj ishrani, tako da se u nekim krugovima i priznaje upotreba kokosovg šećera i u paleo ishrani.

Čuva okolinu

Svetska organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) izvestila je da je kokosov šećer u pogledu održive proizvodnje zaslađivač broj 1 u svetu!

Kako se koristi

Kokosov šećer je prirodni šećer dobijen od cvetova kokosovog drveća. Jedini način na koji se prerađuje je grejanje cvetnog sirupa kokosa, tako da ne sadrži ni aditive, ni izbeljivače ni bilo koje druge hemikalije. Po boji i ukusu je sličan smeđem šećeru. Ali, kokosov šećer ima primesu ukusa karamele, tako da je još finiji.

Koristi se kao zamena i za beli šećer i za smeđi šećer u odnosu 1:1, tako da ne morate da razmišljate i preračunavate količine u raznim receptima:) Naprosto, upotrebite ga kao zdraviju zamenu svuda gde ste dosad koristili beli šećer.

Recepti

Od tri sastojka – kolačići

I to baš ukusni! Potrebno vam je: šolja kikiriki putera, šolja kokosovog šećera i jedno jaje!

Priprema

Zagrejte rernu na 175°C. Pleh za pečenje postavite peki papirom.
U činiji pomešajte kikiriki puter, šećer i jaje i mutite mikserom dok ne dobijete glatku masu.
Kašikom izvadite komade mase, pa ređajte na papir za pečenje na plehu. Pecite 6 do 8 minuta na 175 stepeni. Pazite da ne pregore! Ovi kolačići su najbolji dok su još pomalo meki, kad tek počnu da dobijaju braonkastu boju po ivicama...

Keks sa egzotičnim začinima

Lako se pravi, a egzotični začini mu daju fenomenalan ukus. Potrebno je: 1 i 1/2 šolja speltinog brašna, 1 kašičica cimeta, 1 kašišica mlevenog muskatnog oraščeta, 1 kašičica đumbira u prahu, 1 kašičica mlevenog kumina, prstohvat mlevenog karanfilića, prstohvat ljute aleve paprike, 1/2 kašičice soli, 1/2 kašičice sode bikarbone, 1 šolja omekšalog putera, 2 šolje kokosovog šećera, 1 jaje, 1 kašičica ekstrakta vanile, 3 šolje griza od ovsa (ovsene kaše).

Priprema

Zagrejte rernu na 190°C. Pomešajte brašno, šećer, začine, sodu bikarbonu, ovsenu kašu i so. Mikserom umutite puter i vanilu. Dodajte puteru suve sastojke i sve dobro izmešatje. Na kraju dodajte jaje i ponovo izmešajte. Oblikujte kekse po želji, pa ih poređajte na peki papirom obložen pleh. Pecite 8-10 minuta, dok ne dobiju zlatnožutu boju.

Neke od referenci:

 

kolaci_kiki_puter_kokos_secer

Slični proizvodi