Skip to main content
  • +38163200034
  • shop@superfood.rs
Jezik
SrpskiEnglish
  • Prijavite se
0
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • Linkedin
  • Twitter
  • Youtube
  • Početna
  • Prodavnica
  • Blog
  • O nama
  • Kontakt
  1. Početna
  2. Kokosov šećer i njegov stvarni sastav

Kokosov šećer i njegov stvarni sastav

Kokosov šećer organski

 

Kokosov šećer - Nutritivne vrednost

Kokosov šećer je prirodan šećer organskog porekla i predstavlja bogat izvor vitamina i minerala. Sadrži dvostruko više gvožđa, četiri puta više magnezijuma i deset puta više cinka od smeđeg šećera. Takođe, kokosov šećer je bogat izvor vitamina, posebno B1, B2, B3 i B6. Pored navedenih nutritivnih vrednosti, benefit korišćenja kokosovog šećera se ogleda i u niskom glikemijskom indeksu (GI35), što je veoma bitno za normalno lučenje insulina iz pankreasa. Na osnovu laboratorijskih analiza utvrđeno je da je kokosov šećer bogat izvor kalijuma, cinka, gvožđa, nijacina, magnezijuma i drugih minerala. Predstavlja prirodni izvor dvanaest (12) bitnih kompleksa vitamina B, vitamina C i ima neutralni pH. Čak ima i 1,3% proteina. Usled svega pomenutog, hranljiva vrednost kokosovog šećera je mnogo veća u odnosu na sve druge šećere.

Kokosov šećer - Sastav

Kokosov šećer se dobija prikupljanjem soka iz cveta kokosove palme (Coco Nucifera). Sok se termički obrađuje i isparavanjem viška vode dolazi se do kokosovog šećera. Kokosov šećer se dobija ne rafinisanjem i bez aditiva. Ovo je jedinstvena tradicija stanovnika Indonezije, koje je poznato po proizvodnji najkvalitetnijeg kokosovog šećera u svetu.

Kokosov šećer - Struktura

Osnovna struktura kokosovog šećera čini 82% saharoze, praćeno glukozom i fruktozom (svaka 3-9%), koji se sastoje od dugog lanca saharida, takođe poznatih kao „složeni ugljeni hidrati“. Za poređenje, rafinisani šećer trske je hemijski čist kristalni šećer napravljen od 100% koncentracije saharoze, sastavljen od kratkih saharida zvanih „jednostavni ugljeni hidrati“ sa visokim glikemijskim indeksom, što štetno utiče na digestivni trakt. Testovi koje je sproveo Institut za istraživanje hrane i ishrane (FNRI, studija iz 2007.), otkrila su da kokosov šećer ima prirodno nizak glikemijski indeks (GI 35), u poređenju s većinom drugih komercijalnih šećera, kao što su beli rafinisani šećer sa GI 68, med sa GI 60 ili grožđani šećer sa GI 100.

Kakav je ukus kokosovog šećera

Kokosov šećer nema ukus kokosa, već je sličan braon šećeru i ima prirodnu slast smeđeg šećera s blagim osećajem ukusa karamela i meke kremaste teksture koja se topi u ustima. Istovremeno, ima dovoljnu slatkost da zameni beli šećer u odnosu 1:1.

Kokosov šećer - Prednosti korišćenja u odnosu na druge šećere

Sveže isceđen kokosov nektar ili sok prirodno obiluje makro i mikroelementima koji sadrže minerale i vitamine: kalijum, magnezijum, cink, gvožđe, kao i dvanaest (12) od suštinskog značaja vitamina kompleksa B i aminokiselina. Zahvaljujući termičkoj preradi, kokosov šećer zadržava hranljive sastojke čak i ako se kasnije koristi u pripremi kolača ili zaslađivanju toplih napitaka. Kokosov šećer sadrži složene ugljene hidrate koji obezbeđuju sporo oslobađanje šećera u krvotok, čime se dobija efekat trajne energije bez uspona i padova, za razliku od tipičnih šećera i zaslađivača koji se nalaze na tržištu.

Kokosov šećer - Primena

Kokosov šećer se može koristiti svakodnevno, kao potpuna zamena za bilo koji šećer. U odnosu na standardni beli ili žuti šećer, odnos primene je 1:1. Pri kuvanju, topi se na veoma niskoj temperaturi, tako da se može koristiti kao odlična zamena za sve postojeće šećere koji se nalaze na tržištu, bilo da se radi o pripremi hrane, dodacima u ishrani ili poslasticama. Kokosov šećer ima 5000 godina dugu tradiciju korišćenja, ali na prostorima Evrope, tek od nedavno je počeo da dobija značajnu ulogu u zdravoj ishrani.

Kokosov šećer - Zdravstveni efekti

  • Vitamin B3 (Niacin) doprinosi:
    • Normalnoj psihološkoj funkciji
    • Održavanju normalnog energetskog metabolizma
    • Normalnoj funkciji nervnog sistema
    • Održavanju normalne kože
    • Održavanju normalne sluzokože (mucous membrane)
    • Smanjenju umora i iscrpljenost

 

  • Kalijum doprinosi:
    • Održavanju normalnog krvnog pritiska
    • Normalnoj funkciji mišića
    • Normalnom funkcionisanju nervnog sistema

 

  • Kalcijum doprinosi:
    • Normalnoj funkciji mišića
    • Normalnoj neurotransmisiji (prenos nervnih impulsa)
    • Normalnoj funkciji enzima za varenje
    • Potreban je za održavanje normalnih kostiju
    • Potreban je za održavanje normalnih zuba
    • Ima ulogu u procesu deobe i diferencijacije ćelija
    • Normalnom održavanju energetskog metabolizma
    • Normalnom zgrušavanju krvi

 

  • Hrom doprinosi:
    • Održavanju normalnog nivoa glukoze u krvi
    • Normalnom metabolizmu makronutrijenata

 

  • Gvožđe doprinosi:
    • Smanjenju umora i iscrpljenosti
    • Normalnoj funkciji imunog sistema
    • Normalnoj kognitivnoj funkciji
    • Normalnom stvaranju crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina
    • Normalnom transportu kiseonika u telu

 

  • Fosfor doprinosi:
    • Potreban je za rast kostiju, funkciju bubrega

 

  • Magnezijum:
    • Neophodan je za pravilnu aktivnost srca, hranjenje mišića, smanjenje stresa

 

  • Cink doprinosi:
    • Razvoju moždanih ćelija i zdravlju kože

Napomena: Kokosov šećer nije lek i treba ga konzumirati shodno mišljenju stručnog zdravstvenog lica.

 

Pogledajte Superfood organske proizvode

KOKOSOV ŠEĆER organski 100g, 200g i 400g

Kokosov secer organski 100g side isolated superfood doo
-15%
Original price 182,00 RSD
Od 09. Jun 2025. do 09. Jul 2025.
Cena 154,70 RSD 154,70 RSD za 100 g
Pogledajte proizvod

PANELA ŠEĆER trščani organski smeđi 200g i 400g

Panela secer organski 200g side isolated superfood doo
-10%
Original price 238,00 RSD
Od 09. Jun 2025. do 09. Jul 2025.
Cena 214,20 RSD 107,10 RSD za 100 g
Pogledajte proizvod

AGAVE ŠEĆER organski 150g i 300g

Agave secer beli organski 150g side isolated superfood doo
-15%
Original price 350,00 RSD
Od 09. Jun 2025. do 09. Jul 2025.
Cena 297,50 RSD 198,33 RSD za 100 g
Pogledajte proizvod
Napisano dana 31. Mart 2024.

Tagovi

ishrana
kokosov šećer
kiselost organizma

Povezani blogovi

Urmin šećer bezbedan za dijabetičare?

Urmin šećer organic Superfood doo
13. April 2025.

Vodič za razumevanje različitih vrsta pirinča

Basmati pirinac organski superfood doo
03. Oktobar 2024.

Organska hrana: sve što treba da znate

Organska hrana
02. Jun 2024.

Zašto je organska hrana dobra za naše zdravlje

Organska hrana Superfood
11. Novembar 2023.

Urmin šećer su zapravo urme u prahu - da li je moglo prirodnije?

Urmin secer organski superfood doo za blog
29. April 2023.

Dobrobiti i upotreba organskog fonia

Fonio za blog
25. April 2023.
Mail Viber Telegram Whatsapp

Uslovi korišćenja

  • Opšti uslovi korišćenja naše Internet prodavnice
  • Načini dostave
  • Načini plaćanja
  • Povrat i reklamacije
  • Politika privatnosti
  • Politika o kolačićima

Kontakt

SUPERFOOD d.o.o. je preduzeće koje se bavi uvozom i distribucijom zdravih organskih proizvoda.

Adresa: Narodnog Fronta 68, 11050 Beograd, Srbija

E-mail: office@superfood.rs

Matični broj: 20392118

Poreski broj (PIB): 105465635

PEPDV broj: 451706

E-Trustmark Sertifikat

e-Trustmark certificate
To top

Zabranjeno je kopiranje tekstova, fotografija ili bilo kog drugog dela ovog web sajta bez prethodnog pismenog odobrenja odgovornih lica iz Superfood d.o.o. 

Copyright © 2008 - 2025 SUPERFOOD d.o.o. All rights reserved. Izrada sajtova AnArt Studio.

  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • Linkedin
  • Twitter
  • Youtube