Skip to main content
  • shop@superfood.rs
Jezik
SrpskiEnglish
  • Prijavite se
0
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • Linkedin
  • Twitter
  • Youtube
  • Početna
  • Prodavnica
  • Blog
  • O nama
  • Kontakt
  1. Početna
  2. Kako učiniti kafu zdravijom?

Kako učiniti kafu zdravijom?

Kafa organska

Mnogima je prva stvar na koju ujutru pomisle – kafa. Ogromna većina je pije veoma često, pa zato nije loše znati nekoliko stvari koje nam mogu pomoći da ovaj (ne)obavezni napitak učinimo zdravijim.

Koristite organsku kafu

Kafa, nažalost, spada u poljoprivredne kulture koje se najviše tretiraju hemikalijama. U konvencionalnoj proizvodnji kafe, po hektaru se upotrebi skoro 280 kg veštačkih đubriva. Kad popijete kafu, unosite i ostatke hemikalija koje doprinose mnogim zdravstvenim tegobama. Tokom vremena, redovna šolja-dve koju pijete dovodi do nagomilavanja toksina. Zato je veoma važno da izaberete organsku kafu, čime ćete sebi obezbediti znatno zdravije zadovoljstvo.

Zamenite mleko boljom varijantom

Mleko se veoma često dodaje u kafu. To izgleda nedužno – ali da li zaista želita da u svojoj kafi imate hormone rasta, antibiotike, pesticide (sve se to, nažalost, nalazi u konvencionalno proizvedenom mleku)?

Učinićete kafu zdravijom ako izostavite mleko. Ili, ako možete, nabavite organsko mleko ili pavlaku. Druga varijanta je da koristite sojino, pirinčano, bademovo, kokosovo ili neko drugo biljno mleko kojih sada ima u prodaji.

Izbegnite rafinisani šećer

Većina ljudi koji paze na svoje zdravlje izbegava rafinisani šećer, ali često prave izuzetke kada se radi o jutarnjoj kafi. Međutim, rafinisani šećer je često GMO porekla i nije dobar za one koji imaju problema sa želucem ili jetrom.

Zasladite kafu organskim smeđim šećerom od šećerne trske, ili niskoglikemijskim šećerom kao što je kokosov šećer, a poželjno je da dodate u kafu i malo cimeta, koji će umeriti brzinu podizanja nivoa šećera u krvi.

Smanjite kiselost

Jedna od glavnih stvari koje mogu da budu problematične u kafi je njena kiselost. To možda i neće biti problem ako se naša ishrana zasniva na alkalotvornim namirnicama (sveže povrće i voće), ali ako u našoj ishrani preovlađuju žitarice i belančevine životinjskog porekla, onda je kafa dodatno opterećenje.

Da smanjite kiselost kafe, kuvajte je sa vodom koja ima veći nivo alkalnosti (ima nekoliko vrsta u prodaji). Ako u kafu dodate malo običnog putera, ili kokosovog ulja, oni će takođe smanjiti njenu kiselost.

Smanjite negativne efekte kofeina

Upravo je kofein ono što većina nas voli u kafi. Ali, on veštački stimuliše naše nadbubrežne žlezde, što doprinosi njihovoj iscrpljenosti na duže staze. Ironija je da mi koristimo kofein da dobijemo energiju i kratkoročno on tako i deluje, ali nas na duže staze ostavlja hronično umornim pa moramo da pijemo sve više i više kafe da postignemo isti efekat, a ponekad i bez ikakvog efekta.

Ipak, nešto može da se uradi da se smanji iscrpljiivanje nadbubrežnih žlezda a da se ne žrtvuje uživanje u kafi. Mogu se upotrebiti adaptogene biljke koje pomažu da se uspostavi ravnoteža nadbubrežnih žlezda. Istovremeno, ove biljke smanjuju efekat iscrpljenja adrenalina koji se javlja pri redovnom konzumiranju kafe. Možete, na primer, da u kafu dodate malo reiši gljive u prahu ili neke druge medicinske biljke. Ako ste preterivali sa kafom, potrebno je da pomognete svom hormonalnom sistemu da normalizuje lučenje adrenalina.

Recept za zdraviju kafu:

Potrebno vam je:

organska kafa

izvorska voda, alkalna

¼ kafene kašičice reiši gljive u prahu (smanjuje efekat kofeina)

1/8 kafene kašičice cimeta (pomaže ravnomernijem podizanju nivoa šećera u krvi)

kokosov šećer, ili stevija

1 kafena kašičica putera ili kokosovog ulja  – (po želji)

 

Skuvajte kafu kako ste navikli i dodajte sastojke koji su navedeni.

Pogledajte Superfood organske proizvode

Napisano dana 09. Jun 2016.

Tagovi

ph vrednost
kiselost organizma
organski šećer

Povezani blogovi

Smanjite insulinsku rezistenciju

Pexels pixabay 40751
16. Oktobar 2021.

Šta dobijamo korišćenjem organske kafe?

kafa_soljica
18. Mart 2019.

Šta je to kakao puter

kakao_puter_superfood_doo
11. Mart 2019.

9 znakova manjka magnezijuma

Zeleno povrće
05. Septembar 2018.

Šta iz hrane oštećuje vaše moždane ćelije

Šta iz hrane uništava vase moždane ćelije
04. Septembar 2018.

Novi dokaz o korisnosti kokosovog ulja

Kokos ulje
30. Avgust 2018.
Mail Viber Telegram Whatsapp

Uslovi korišćenja

  • Opšti uslovi korišćenja naše Internet prodavnice
  • Načini dostave
  • Načini plaćanja
  • Povrat i reklamacije
  • Politika privatnosti
  • Politika o kolačićima

Kontakt

SUPERFOOD d.o.o. je preduzeće koje se bavi uvozom i distribucijom zdravih organskih proizvoda.

Adresa: Narodnog Fronta 68, 11050 Beograd, Srbija

E-mail: office@superfood.rs

Matični broj: 20392118

Poreski broj (PIB): 105465635

PEPDV broj: 451706

E-Trustmark Sertifikat

e-Trustmark certificate
To top

Zabranjeno je kopiranje tekstova, fotografija ili bilo kog drugog dela ovog web sajta bez prethodnog pismenog odobrenja odgovornih lica iz Superfood d.o.o. 

Copyright © 2008 - 2025 SUPERFOOD d.o.o. All rights reserved. Izrada sajtova AnArt Studio.

  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • Linkedin
  • Twitter
  • Youtube