Skip to main content
  • shop@superfood.rs
Language
SrpskiEnglish
  • Sign in
0
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • Linkedin
  • Twitter
  • Youtube
  • Home
  • Products
  • Blog
  • About Us
  • Contact
  1. Home
  2. Šta umesto (belog) šećera

Šta umesto (belog) šećera

secer_beli

Većina ljudi koji paze na svoje zdravlje izbegava rafinisani šećer, ali često prave izuzetke kada se radi o jutarnjoj kafi. Danas, međutim, postoji veliki izbor prirodnih zaslađivača zdravijih od šećera koji neće promeniti ukus vašeg omiljenog napitka – možda će ga i poboljšati. Dakle, evo čime sve možete da zasladite kafu.

Organski smeđi šećer od šećerne trske

Smeđi šećer od šećerne trske je kvalitetniji i od žutog šećera koji se dobija od šećerne repe. Ima ukus koji donekle podseća na karamelu i manje je rastresit od belog šećera, i nešto malo manje slađi od belog šećera. Ovaj šećer se dobija presovanjem stabljika organski gajene šećerne trske, pri čemu se dobijeni sok zgušnjava i kristališe. Pored saharoze sadrži i nešto veću količinu minerala.

Kokosov šećer 

Jedan od najboljih izbora za slađenje kafe. Prirodne je boje, mirisa i ukusa koji blago podseća na karamelu. Kokosov šećer ima znatno niži glikemijski indeks nego beli i smeđi šećer, pa je pogodan za one koji nastoje da održe stabilne nivoe šećera u krvi. Sadrži kalijum, magnezijum, cink, gvožđe vitamine B grupe, pa čak i vitamin C, kao i neke aminokiseline. Ima znatno niži glikemijski indeks od belog šećera (sporije podiže šećer u krvi). 

Med 

Da, kafa se može zasladiti i medom. Doduše, on će donekle promeniti ukus kafe, ali nekima se baš takav ukus sviđa. Med sadrži prirodne invertne šećere i mnoštvo minerala i drugih korisnih materija, i nesumnjivo spada u najzdravije prirodne zaslađivače. Da bi med zadržao svoja hranljiva svojstva, dodajte ga u kafu tek kada se malo ohladi, pošto visoke temperature uništavaju neke korisne sastojke meda.

Stevija 

Ipak, ako nećete da imate posla ni sa kakvim šećerom, onda je stevija pravi izbor za vas. Stevija nije veštački zaslađivač, dobijen hemijskim putem: prah ili tablete stevije potpuno su prirodne, dobijaju se sušenjem i mlevenjem lišća biljke Stevia rebaudiana. Stevija ima 0 (i slovima: nula) kalorija, pa je odlična i za one koji drže dijete. Glikemijski indeks je stevije je takođe 0, pa je bez problema mogu koristiti i dijabetičari.

Dodatni savet
Osim u slučaju stevije, bilo čime da zasladite kafu, preporučljivo je da dodate i malo cimeta, koji će umeriti brzinu podizanja nivoa šećera u krvi.

Pogledajte Superfood organske proizvode

Submitted on 18 September 2018

Tags

ishrana
kokosov šećer
glikemijski indeks

Povezani blogovi

Rafinisana fruktoza adiktivna kao alkohol

pekarski_slatki_proizvodi
22 December 2018

Šta je bolje: lan ili čia seme?

laneno seme ili chia seme
07 December 2018

Kako jesti voće

figue
05 November 2018

Ugljeni hidrati štite mozak!?

Hleb
05 October 2018

8 najboljih jesenjih namirnica

Bundeva-pečena
01 October 2018

8 razloga Za kokosov šećer

kokosov šećer Superfood more 1
15 September 2018
Mail Viber Telegram Whatsapp

Uslovi korišćenja

  • Opšti uslovi korišćenja naše Internet prodavnice
  • Načini dostave
  • Načini plaćanja
  • Povrat i reklamacije
  • Politika privatnosti
  • Politika o kolačićima

Contact Us

Address: Narodnog Fronta 68, 11050 Belgrade, Serbia

Phone: +381 63 2000 34

E-mail: office@superfood.rs

E-Trustmark Sertifikat

e-Trustmark certificate
To top

Copyright 2008 - 2025 © SUPERFOOD d.o.o.  All rights reserved.

  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • Linkedin
  • Twitter
  • Youtube