Kombuha (Kombucha)

Kombuha: zdravi napitak koji je osvojio svet

Kombuha (kombucha) je za kratko vreme stekla veliku popularnost u celom svetu. Pre svega zbog zdravstvenih benefita, a zatim i zanimljivog ukusa i lakoće konzumiranja. Ovaj zdravi napitak dovoljno je otvoriti i - spreman je za konzumaciju, dok zdrave namirnice i suplementi uglavnom zahtevaju određenu pripremu. Zato obožavamo prirodne, zdrave sokove - ponesete ih sa sobom i uživate u osveženju kada god poželite i gde god se nalazili!

Šta je kombuha?

Kako je napitak kombuha nešto potpuno novo na našem tržištu, neki još nisu ni upoznati sa time šta je ona zapravo.

Iako smo je na početku oslovljavali sa “zdrav prirodni sok”, jer je njen ukus sladak i penušav, kombuha ne može da se podvede pod sokove. Po definiciji, sok je napitak od voća ili povrća, a kombuha to nije. Nije ni čaj, jer se ne pravi prokuvavanjem, mada zeleni ili crni čaj jesu njen sastavni deo.

Kombuha je napitak, ili preciznije: lekoviti, fermentisani napitak.

Osnovni sastojak napitka kombuhe je kombuha - mikrobiološka kultura. Mnogi greše i misle da je kombuha gljiva, pa je drugačije je zovu i “japanska čajna gljiva”. Reč je zapravo o kulturi koja je simbioza bakterije i kvasca.

Dakle, kombuha je probiotski napitak, koji se dobija procesom fermentacije.

Verovatno već znate da dobre bakterije (probiotici) i probiotski proizvodi koji ih imaju u svom sastavu, donose sjajne benefite za organizam.

Kombuha nije izuzetak. Pored mikrobioloških kultura, kombuha u svom sastavu ima i: čaj i šeće

Kombuha - kako se pravi?

Verovali ili ne, kombuha se može napraviti i u kućnim uslovima, ali to ne bismo preporučili nikome ko nema iskustva sa fermentisanjem namirnica, s obzirom na to da je ovaj proces prilično komplikovan, zahteva veštinu i naravno - sterilne uslove.

Naša kombuha se pravi u strogo kontrolisanim uslovima i procesima proizvodnje.

Za nju koristimo bazu u vidu kvalitetnog zelenog ili crnog čaja. Zatim mu dodajemo kombuhu (mikrobiološku kulturu) i šećer u preporučenoj meri.

Kvasac se hrani šećerom u čaju, proizvodeći alkohol, koji zatim bakterije pretvara u sirćetnu kiselinu, što daje kombuhi karakterističan kiselkasti ukus i penušavost. Proces fermentacije obično traje oko nedelju dana, nakon čega je kombuha spremna za flaširanje i uživanje!

Ukusi kombuhe: da li osećate umami?

Kombuha ima zanimljiv ukus koji je teško opisati.

Istovremeno i kiselkast, i sladak. Izuzetno autentičan i zanimljiv.

Kombuha ima osvežavajući finiš, poput citrusa, ali nipošto i identični intenzitet kiselosti. Njen ukus je dosta blaži i prijatniji od citrusa. Mnogi tvrde da u kombuhi osećaju i čuveni “umami” ukus. Umami u slobodnom prevodu znači “esencija uskusa”. Ova fraza, zapravo se koristi da opiše bogatstvo i raskoš umami ukusa.

Probajte i prosudite - ima li kombuha umami ukus?

SuperFood Kombucha dostupna je u originalnom ukusu, kao i sa ukusom brusnice, koji će se više dopasti ljubiteljima slatkih pića i svima koji ne vole da eksperimentišu. Koji ćete vi izabrati - kombuha-original, ili kombuha sa brusnicom?

Napitak kombuha je zdrav, ali koji su tačno benefiti koje donosi?

Kombucha se proslavila upravo zbog toga što je pružila zdravu alternativu sokovima i ispostavila se kao sjajno rešenje za sve sladokusce i ljubitelje gaziranih sokova, jer je zdrava, a slatkasta i penušava.

Ali šta je to tačno “zdravo” kod kombuhe?

Probiotici u kombuhi dobri su za digestivni sistem

Jedan od najočiglednijih benefita kombuhe je njen probiotski sastav.

Pošto je reč o namirnici koja se dobija fermentacijom, ona je sjajan izvor probiotika - dobrih bakterija.

Probiotici utiču na balans bakterija u crevnoj flori, samim tim i na zdravlje creva, a posledično i - na zdravlje i stanje celog digestivnog sistema. Zdrav stomak je - pola zdravlja, a ispijanje kombuha napitka je jedan od ukusnijih načina da već danas počnete sa konzumacijom probiotika!

Kombuha ima i sve benefite zelenog čaja

Kombuha ima i sve benefite čaja od koga se pravi, pa ako je njena baza kvalitetan organski zeleni čaj, kao u slučaju SuperFood kombuhe - ona se odlikuje i antioksidativnim dejstvom, tipičnim za ovaj tip čaja.

Rezultati različitih studija su pokazali i da redovna konzumacija zelenog čaja: povećava broj kalorija koje telo sagoreva, redukuje masne naslage na stomaku, reguliše nivo holesterola, pomaže sa zdravljem srca i još mnogo toga

Može da deluje antibakterijski

Kada smo objašnjavali proces pravljenja kombuhe, napomenuli smo da se tokom njega proizvodi sirćetna kiselina.

Ona ostaje u napitku i nakon što se proces fermentacije završi, pa se kombuha može ponositi i “antibakterijskim”, ili preciznije - “antimikrobskim” dejstvom. I dalje nije naučno utvrđeno da li ovo svojstvo kombuhe može doneti specifične zdravstvene benefite, ali se pretpostavlja da može pomoći u borbi protiv infekcija i virusa.

 

Kombuha za mršavljenje?

Ko bi rekao da “gazirani” napitak, koji je pritom i ukusan, može da nam pomogne da izgubimo višak kilograma? Kombuha ruši stereotipe!

Ima svega 30 kalorija po flaši i kao takva - savršena je zamena svim sokovima, te predstavlja sjajan način da smanjite svoj kalorijski dnevni unos.

Pošto je dobra za zdravlje digestivnog sistema, smatra se da kombuha može i da poboljša rad digestivnog sistema generalno, što posledično - može da ima uticaj na ubrzavanje metabolizma. Brz metabolizam znači i veće sagorevanje kalorija, što doprinosi gubitku kilograma.

Mada je kombuha za mršavljenje zaista preporučljiva, što govore i iskustva njenih obožavatelja, napominjemo da ona nije čaroban napitak. Težinu možete da izgubite samo ako budete u kalorijskom deficitu određeni period, odnosno smanjite unos kalorija, a povećate učestalost ili intenzitet fizičkih aktivnosti. Kombuha će vam na ovom putu biti sjajan i ukusan saputnik!

Kada treba piti SuperFood kombuhu?

Kada god to zaželite!

Ponesite je sa sobom na posao, u školu, šoping ili u teretanu. Možete je piti kada god ožednite.

Ipak, imajte na umu da ovaj napitak ima kofeina, zbog čaja koji je njegov sastavni deo, pa je možda bolji izbor ispijati ga ujutru ili posle ručka, za dodatnu dozu energije!

Kombuha - cena i prodaja

Cena kombuhe sa SuperFood potpisom skladna je njenom kvalitetu, potpuno prirodnom sastavu i veličini pakovanja.

Poručivanje je veoma jednostavno, i u svega nekoliko klikova proizvod možete staviti u korpu, popuniti kratak formular i završiti porudžbinu. Nakon toga, sačekajte dostavu koja brzo stiže na vaš kućni prag, a svoj paket možete pokupiti u Beogradu, u ulici Narodnog fronta 68.

Osim kombuhe, u našoj online prodavnici zdrave hrane, dostupna je i fenomenalna orgnaska hrana, koja će uz kombinovanje sa kombuhom i drugim zdravim napicima, transformisati vašu ishranu nabolje!

Neka vaša ishrana bude izbalansirana i zdrava, uz organske proizvode izuzetnog kvaliteta!