Skip to main content
  • shop@superfood.rs
Language
SrpskiEnglish
  • Sign in
0
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • Linkedin
  • Twitter
  • Youtube
  • Home
  • Products
  • Blog
  • About Us
  • Contact
  1. Home
  2. 8 razloga Za kokosov šećer

8 razloga Za kokosov šećer

kokosov šećer Superfood more 1

Kokosov šećer je prirodni šećer dobijen od cvetova kokosove palme. Jedini način na koji se prerađuje je grejanje cvetnog sirupa. Ne sadrži aditive, izbeljivače niti bilo koje druge hemikalije.

Prefinjen ukus 

Sličan je po boji i ukusu smeđem šećeru. Ali, kokosov šećer ima primesu ukusa karamele, tako da je još finiji…

Lak za upotrebu 

Koristi se kao zamena i za beli šećer i za smeđi šećer u odnosu 1:1, tako da ne morate da razmišljate i preračunavate količine u raznim receptima. Naprosto, upotrebite ga kao zdraviju zamenu svuda gde ste dosad koristili beli šećer!

Niži glikemijski indeks

Prema rezultatima ispitivanja obavljenih na Filipinima, u Japanu i Australiji, kokosov šećer ima glikemijski indeks (GI) od 35 do 54. Poređenja radi, rafinisani beli šećer, muskovado i melase imaju glikemijski indeks od 60 do 100. Drugi zaslađivači prefinjenog ukusa, kao što su javorov sirup i med, imaju glikemijski indeks oko 70… To znači da je kokosov šećer pogodniji za one koji nastoje da regulišu nivo šećera u krvi.

Ne sadrži fruktozu

Možda vam izgleda čudno što se ovo navodi kao prednost. Mada se fruktoza ranije dosta preporučivala zbog nižeg glikemijskog indeksa, nova istraživanja su pokazala da rafinisana fruktoza nije dobra i da znatno doprinosi metaboličkom sindromu (gojaznost, povišeni trigliceridi i dijabetes).

Sadrži brojne vitamine

Kokosov šećer ima čak 12 vitamina B grupe – uključujući B1, B2, B3, B7 (Vitamin H), piridoksal (oblik B6). Posebno je bogat vitaminom inositolom (vitamin B8), koji je neophodan za rad nerava, metabolizam holesterola i preraspodelu masti u telu.

Sadrži aminokiseline

Kokosov šećer sadrži 10 od 16 aminokiselina. Posebno je bogat glutamisnkom kiselinom, od koje nastaju glutamin, treonin, aspartinska kiselina i serin. Glutamin je veoma važan za telesni metabolizam.

Čuva okolinu

Svetska organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) izvestila je da je kokosov šećer u pogledu održive proizvodnje zaslađivač broj 1 u svetu! 

 

Pogledajte Superfood organske proizvode

Submitted on 15 September 2018

Tags

ishrana
kokosov šećer
glikemijski indeks

Povezani blogovi

Rafinisana fruktoza adiktivna kao alkohol

pekarski_slatki_proizvodi
22 December 2018

Šta je bolje: lan ili čia seme?

laneno seme ili chia seme
07 December 2018

Kako jesti voće

figue
05 November 2018

Ugljeni hidrati štite mozak!?

Hleb
05 October 2018

8 najboljih jesenjih namirnica

Bundeva-pečena
01 October 2018

Šta umesto (belog) šećera

secer_beli
18 September 2018
Mail Viber Telegram Whatsapp

Uslovi korišćenja

  • Opšti uslovi korišćenja naše Internet prodavnice
  • Načini dostave
  • Načini plaćanja
  • Povrat i reklamacije
  • Politika privatnosti
  • Politika o kolačićima

Contact Us

Address: Narodnog Fronta 68, 11050 Belgrade, Serbia

Phone: +381 63 2000 34

E-mail: office@superfood.rs

E-Trustmark Sertifikat

e-Trustmark certificate
To top

Copyright 2008 - 2025 © SUPERFOOD d.o.o.  All rights reserved.

  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • Linkedin
  • Twitter
  • Youtube