Skip to main content
  • +38163200034
  • shop@superfood.rs
Language
SrpskiEnglish
  • Sign in
0
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • Linkedin
  • Twitter
  • Youtube
  • Home
  • Products
  • Blog
  • About Us
  • Contact
  1. Home
  2. Ovsene pahuljice - ne samo za doručak

Ovsene pahuljice - ne samo za doručak

Ovsene pahuljice ne samo za doručak

Užurbana jutra ne ostavljaju previše vremena za pripremu doručka. Upravo iz ovog razloga mnogi se odlučuju da dan započnu sa pahuljicama. Sa jogurtom, mlekom ili vodom uz dodatak semenki, orašastog, suvog ili svežeg voća, ovo je obrok koji se brzo i jednostavno priprema. U prodaji se može naći više vrsta pahuljica ali izgleda da su ovsene ipak najomiljenije. Ono što u zdravstvenom smislu izdvaja ovsene od pahuljica ostalih žitarica je veća količina rastvorljivih biljnih vlakana. Ova vlakna poznata kao beta glukani imaju pozitivan efekat na smanjenje nivoa triglicerida i lošeg LDL holesterola u krvi a utiču i na regulaciju šećera. Osim toga deluju i kao prebiotici, odnosno kao hrana za dobre bakterije koje se nalaze u crevima.

Kako vam ne bi dosadio uvek isti način pripreme eksperimentišite tako što ćete jutarnjim kašama dodavati različite sastojke. Sledi nekoliko predloga na koje sve načine možete koristiti pahuljice. U svakom slučaju, imaju vrlo široku primenu i zato bi bilo dobro da ih uvek imate u kuhinji.

Zgušnjavanje jela

Dodajte 1-2  supene kašike ovsenih pahuljica u jelo tokom kuvanja (čorbe, variva). Jelo će biti voluminoznije, povećaće se sadržaj biljnih vlakana u jelu a samim tim bićete i sitiji. Veća količina vlakana biće od koristi posebno osobama sa povišenim holesterolom,  dijabetičarima i onima sa povećanom telesnom masom.

Filovi i nadevi

Stavite par kašika u fil  za punjenje paprika, sarmi, musaka.

Palačinke

Od običnog testa napravite nešto drugačije i ineresantnije tako što ćete dodati 2-3 kašike pahuljica.

Pljeskavice ili kroketi.

Ovsene pahuljice možete koristiti za pripremu pljeskavica i kroketa bilo da ih pravite sa mesom ili spremate vegeterijansku verziju.

Umesto prezli

Pahuljice odlično zamenjuju prezle i mogu se koristiti u svim jelima gde se inače koriste prezle. Pahuljice je za ovu svrhu potrebno samleti, a zatim se meso ili povrće može uvaljati na uobičajeni način.

Pahuljice možete posuti po salati. U ovom slučaju prethodno ih malo prepecite na suvom tiganju kako bi bile hrskavije i kako bi imale intenzivniji ukus.

Ako niste ljubitelj ,,zrnevlja” i volite jači doručak ubacite koju kašiku pahuljica u kajganu ili omlet.

Priprema hleba, peciva, keksa i poslastica.

U zavisnosti od toga šta pripremate pahuljice se za ovu svrhu mogu koristiti cele ili samlevene. Ako vam je potrebno brašno onda pahuljice sameljite. U svakom slučaju sa ovsenim pahuljicama uz dodatak još samo par sastojaka možete dobiti brzu i ukusnu poslasticu. Link - gnezdašca od ovsenih pahuljica

Domaća kaša

Umesto kupovnih kaša sameljite pahuljice i napravite svoju domaću. Domaća verzija je uvek bolja jer znate šta stavljate. Ako volite slatku kašu stavite malu količinu nekog od  zdravijih zaslađivače kao što su stevija, med, agavin sirup, kokosov ili tršani šećer. Kako biste nutritivno i energetski pojačali obrok dodajte u kašu kašičicu taana ili nekog drugog putera od semenki ili kašičicu kokosovog ulja.

Supe i čorbe

Umesto uobičajenih dodataka od testa dodajte par kašika pahuljica i povećajte sadržaj vlakana. Manje ćete jesti preostali deo obroka.

Biljno mleko

Od ovsenih pahuljica možete napraviti izvrsno mleko. Neutralnog je ukusa pa mu se mogu dodavati različiti dodaci. Ovo mleko možete koristiti ukoliko iz zdravstvenih ili nekih drugih razloga ne koristite mleko životinja. Ujedno ovo je najjeftinija verzija biljnog mleka. Recept za pripremu pogledajte ovde.

Za negu

Sluz iz ovsenih pahuljica odnosno beta glukani i lipidi koji se u njima nalaze imaju protivupalna svojstva te smanjuju simptome svraba i iritacije na koži. U slučaju da imate dermatitis ili neki drugi problem sa kožom koji dovodi do ovih neprijatnih simptoma možete primeniti kupku sa ovsenim pahuljicama. Dovoljno je da 1-2 šake pahuljica stavite u gazu, zavežete, pa zavežljaj stavite u vodu. Sačekajte da se pahuljice natope a zatim ih dobro iscedite. Oslobodiće se mleko koje ima blagotvorno dejstvo na kožu. Izvrsne su i maske za lice koje se u zavisnosti od tipa kože mogu pripremati sa mlekom, jogurtom, medom, kurkumom... Ujedno ćete dobiti i nežni piling koji neće iziritirati kožu. Maska od ovsenih pahuljica prija svim tipovima kože a posebno se preporučuje za suvu. Vrlo jednostavno možete napraviti i mleko za čišćenje lica. Stavite jednu šolju ovsenih pahuljia u 4 šolje destilovane vode. Ostavite da odstoji preko noći. Ujutro smesu izmiksajte štapnim mkserom a zatim dobro procedite kroz dvostruku gazu. Stavite u staklenu flašu i čuvajte u frižideru. Ujutro i uveče nanesite mleko na vatu i nežno očistite kožu. Mleko se može koristiti 5-6 dana.

Pogledajte naše organske proizvode

Submitted on 05 August 2017

Povezani blogovi

Rafinisana fruktoza adiktivna kao alkohol

pekarski_slatki_proizvodi
22 December 2018

Šta je bolje: lan ili čia seme?

laneno seme ili chia seme
07 December 2018

Kako jesti voće

figue
05 November 2018

Ugljeni hidrati štite mozak!?

Hleb
05 October 2018

8 najboljih jesenjih namirnica

Bundeva-pečena
01 October 2018

Šta umesto (belog) šećera

secer_beli
18 September 2018
Mail Viber Telegram Whatsapp

Uslovi korišćenja

  • Opšti uslovi korišćenja naše Internet prodavnice
  • Načini dostave
  • Načini plaćanja
  • Povrat i reklamacije
  • Politika privatnosti
  • Politika o kolačićima

Contact Us

Address: Narodnog Fronta 68, 11050 Belgrade, Serbia

Phone: +381 63 2000 34

E-mail: office@superfood.rs

E-Trustmark Sertifikat

e-Trustmark certificate
To top

Copyright 2008 - 2025 © SUPERFOOD d.o.o.  All rights reserved.

  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • Linkedin
  • Twitter
  • Youtube