Skip to main content
  • +38163200034
  • shop@superfood.rs
Language
SrpskiEnglish
  • Sign in
0
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • Linkedin
  • Twitter
  • Youtube
  • Home
  • Products
  • Blog
  • About Us
  • Contact
  1. Home
  2. Šta je to agave šećer?

Šta je to agave šećer?

Agave šećer Superfood d.o.o.

Ovde govorimo o Superfood sirovom smeđem organskom šećeru od plavog agave kaktusa. Izdvaja se postepeno i označava kao "sirov", zato što temperatura u procesu izdvajanja ne prelazi 42°C.

Superfood agave šećer je u stvari dehidrirani oblik agave sirupa. Dobija se sušenjem agave sirupa, pri čemu se uklanja sva vlaga. Upotrebljen je poseban proces da se uduva vazduh u agave šećer kako bi promenio teksturu od praha u granuliranu. Tako šećer ostaje sirov, ima veoma lep ukus, a granulozna struktura sprečava slepljivanje.

Agave šećer spada u niskoglikemijske namirnice, može se reći da upotreba agave šećera kao zaslađivača takođe doprinosi i da se izbegnu nagli skokovi šećera u krvi. 

Konkretno, agave šećer ima znatno niži glikemijski indeks od belog šećera: glikemijski indeks agave šećera se procenjuje na 17, dok je glikemijski indeks kuhinjskog šećera, ili sukroze, 68, što je izrazito velika razlika. U medicini se već namirnice sa glikemijskim indeksom ispod 55 nazivaju "niskoglikemijskim", dok je agave šećer daleko ispod toga. Takođe, takozvano glikemijsko opterećenje 2 kašičice agave sirupa je 9,6 što ga svrstava u namirnice niskog glikemijskog opterećenja. Glikemijsko opterećenje je još jedan važan parametar za one koji nastoje da regulišu šećer u krvi - za njih su preporučljve namirnice niskog glikemijskog opterećenje. Za agave šećer nemamo tačne podatke o glikemijskom opterećenju, ali je verovatno da spada u sličnu kategoriju namirnica niskog glikemijskog opterećenja, kao i agave sirup od kojeg se i dobija.

Agave šećer se dobija od plavog kaktusa agave, biljke koja raste u ekološki čistim predelima i nije joj potrebno nikakvo prskanje. Ne sadrži ništa od hemikalija koje se koriste u gajenju svih konvencionalnih poljoprivrednih kultura, uključujući i šećernu repu, od koje se dobija prehrambeni šećer. Takođe, nije naodmet napomenuti da agave šećer u procesu prerade zadržava i određene minimalne količine natrijuma, kalijuma, kalcijuma, magnezijuma i gvožđa. Zahvaljujući niskom glikemijskom indeksu, uz prethodnu konsultaciju sa svojim lekarom, mogu ga koristiti i dijabetičari, ali i svi koji nastoje da nivo šećera u krvi drže pod kontrolom. Odličan je za sve vrste kolača i peciva i može da zameni šećer u svim receptima.

Pogledajte naše organske proizvode

Submitted on 25 February 2018

Tags

ishrana
agave šećer
organski šećer

Povezani blogovi

Urmin šećer bezbedan za dijabetičare?

Urmin šećer organic Superfood doo
13 April 2025

Vodič za razumevanje različitih vrsta pirinča

Basmati pirinac organski superfood doo
03 October 2024

Organska hrana: sve što treba da znate

Organska hrana
02 June 2024

Zašto je organska hrana dobra za naše zdravlje

Organska hrana Superfood
11 November 2023

Urmin šećer su zapravo urme u prahu - da li je moglo prirodnije?

Urmin secer organski superfood doo za blog
29 April 2023

Dobrobiti i upotreba organskog fonia

Fonio za blog
25 April 2023
Mail Viber Telegram Whatsapp

Uslovi korišćenja

  • Opšti uslovi korišćenja naše Internet prodavnice
  • Načini dostave
  • Načini plaćanja
  • Povrat i reklamacije
  • Politika privatnosti
  • Politika o kolačićima

Contact Us

Address: Narodnog Fronta 68, 11050 Belgrade, Serbia

Phone: +381 63 2000 34

E-mail: office@superfood.rs

E-Trustmark Sertifikat

e-Trustmark certificate
To top

Copyright 2008 - 2025 © SUPERFOOD d.o.o.  All rights reserved.

  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • Linkedin
  • Twitter
  • Youtube