Skip to main content
  • shop@superfood.rs
Language
SrpskiEnglish
  • Sign in
0
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • Linkedin
  • Twitter
  • Youtube
  • Home
  • Products
  • Blog
  • About Us
  • Contact
  1. Home
  2. Šta organizam čini kiselim a šta baznim?

Šta organizam čini kiselim a šta baznim?

Šta čini organizam kiselim

Kad se u okviru makrobiotičke ishrane govori o jin i jang namirnicama, iako su to složene kategorije, jedan od njihovih aspekata je uticaj na stvaranje kisele ili bazne sredine u našem organizmu. Da bi se održalo optimalno zdravlje, pH vrednost krvi treba da bude blago bazna.

Zato je najbolje da osnovu naših obroka čine namirnice koje su i same takve – odnosno, ne izazivaju ni preteranu kiselost ni preteranu baznost organizma.

Naravno, u obrok se mogu uključiti i namirnice koje su izrazito kiselotvorne ili izrazito bazne, ali se one moraju uravnotežiti i ne treba ih konzumirati ni u velikoj količini ni previše često.

Sledeća klasifikacija može vam pomoći da se snađete u pogledu toga koje namirnice doprinose kiselosti, a koje baznosti organizma.

Namirnice koje čine organizam izrazito baznim (jang)
Morske alge, limun, celer, urme, grožđe, smokve, biljni čajevi (većina), agar agar, dinja, lubenica, paprika, kuzu, peršun, potočarka

Namirnice koje čine organizam srednje baznim (jang)
Krompir (sa korom), zeleno lisnato povrće, karfiol, kelj, blitva, dajkon, rotkva, repa, začinsko bilje (zelenih listova), zelena salata, rotkvice,beli luk, mahunarke (sveže, zelene), cvekla, brokoli, kupus, grašak (sveži), paprike, špargla, kukuruz šećerac (sveži), klice lucerke (alfalfa), jagode, maline, ribizla, jabuke, kajsije, grožđe, kruške, bundeva, grejpfrut, banane (zrele), urme, kivi, nektarine, breskve, ananas, avokado, smokve (sveže), rogač, bademi,, banča čaj, voćni sokovi, ,suvo grožđe, đumbir (sveži), zeleni čaj, šitake pečurke, jabukovo sirće, umeboši šljive, sokovi od povrća

Namirnice koje čine organizam blago baznim (jang)
Integralni pirinač, tofu, tempeh, tamari, sojino mleko, pirinčani slad, miso, proso, heljda, kesten, mana hleb (sušen na suncu ne pečen), masline, maslinovo ulje, plavi patlidžan, bamije, prokelj, krastavac, paradajz, rotkvice, crni luk, praziluk, ukiseljeno povrće (domaća makrobička turšija), trešnje, mandarine, narandže, kokosov orah (sveži), kozje mleko, med, pečurke, bamije, morska so, crni luk

Neutralne namirnice

Pavlaka, kravlje mleko, jogurt (običan), surutka (sirova), puter (nesoljen), ulja (izuzev maslinovog)

Namirnice koje čine organizam blago kiselim (jin)
Jaja, crveni pasulj, bundevinno seme, susamovo seme, ječam, ječmeni slad, puter, spelt ili pir (vrsta žitarice), spanać

Namirnice koje čine organizam srednje kiselim (jin)
Integralne žitarice i testenina od njih, peciva od integralnog brašna, mekinje, suve mahunarke (sem soje), koštunjavo voće (osim badema), basmati pirinač, pirinčano mleko, raž, ovas, pšenični hleb sa organskim klicama, oljušten krompir, sirevi, riba, mleko (homogenizovano), kozje mleko (homogenizovano), kečap, melasa (organska, bez sumpora), borovnica, šljive, javorov sirup (neprerađen), senf, kokice (posoljene, sa puterom), suve šljive i čaj

Namirnice koje čine organizam izrazito kiselim (jin)
Beli hleb, peciva i kolači od belog brašna, rafinisane žitarice (npr. beli ili glazirani pirinač), kikiriki, čokolada, kafa, alkohol, gazirana bezalkoholna pića, zaslađeni voćni sokovi, veštački zaslađivači, junetina, svinjetina, jagnjetina, piletina, riba, brusnice, suve šljive, nerafinisan pšenični krem, krem od jaja (sa belim šećerom), zaslađeni jogurt, sladoled, džemovi, želei, jagnjetina, prerađeni javorov sirup, melasa (sa sumporom), industrijska turšija, plodovi mora, šećer, rafinisana ili jodirana so, crni čaj, orasi, vinsko sirće

Ova tabela možda će vam na prvi pogled izgledati čudno. Na primer, kako to da limun, koji je izrazito kiseo po ukusu, može da učini organizam veoma baznim (jang)?

U procesu varenja limun se razlaže na bazne sastojke i izrazito povećava baznost organizma. Ta osobina limuna iskorišćena je i u poznatoj detoksikacionoj Neera dijeti, čiji je jedan od osnovnih sastojaka limun. I trkači na duge staze i maratonci iz prakse znaju za to svojstvo limuna da neutrališe umor, otklanjajući mlečnu kiselinu koja nastaje napregnutim radom mišića. Lubenica takođe stvara baznu reakciju. Nije nikakvo čudo što i narodna medicina smatra limun i lubenicu odličnim za pročišćenje. Osim što čiste organizam, oni neutrališu i preteranu kiselost, koja je uzrok mnogih problema (između ostalog, i stvaranja bubrežnog kamena; zato se kaže da lubenica “čisti bubrege”).

Na drugom kraju spektra, beli hleb i peciva, meso i druge slične namirnice u procesu varenja izazivaju izrazito kiselu reakciju. Nije teško primetiti da upravo namirnice koje su ovde označene kao izrazito kisele predstavljaju preovlađujući način ishrane danas. Zato je kod mnogih ljudi kiselost organizma povećana, a takvo stanje je dobra podloga za razvoj raznih poremećaja.

Pogledajte naše organske proizvode

Submitted on 08 October 2016

Tags

ph vrednost
kiselost organizma
ishrana

Povezani blogovi

Šta dobijamo korišćenjem organske kafe?

kafa_soljica
18 March 2019

Šta je to kakao puter

kakao_puter_superfood_doo
11 March 2019

9 znakova manjka magnezijuma

Zeleno povrće
05 September 2018

Šta iz hrane oštećuje vaše moždane ćelije

Šta iz hrane uništava vase moždane ćelije
04 September 2018

Novi dokaz o korisnosti kokosovog ulja

Kokos ulje
30 August 2018

Mali vodič za preživljavanje praznika

Mali vodič za preživljavanje praznika
27 December 2017
Mail Viber Telegram Whatsapp

Uslovi korišćenja

  • Opšti uslovi korišćenja naše Internet prodavnice
  • Načini dostave
  • Načini plaćanja
  • Povrat i reklamacije
  • Politika privatnosti
  • Politika o kolačićima

Contact Us

Address: Narodnog Fronta 68, 11050 Belgrade, Serbia

Phone: +381 63 2000 34

E-mail: office@superfood.rs

E-Trustmark Sertifikat

e-Trustmark certificate
To top

Copyright 2008 - 2025 © SUPERFOOD d.o.o.  All rights reserved.

  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • Linkedin
  • Twitter
  • Youtube