Skip to main content
  • shop@superfood.rs
Language
SrpskiEnglish
  • Sign in
0
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • Linkedin
  • Twitter
  • Youtube
  • Home
  • Products
  • Blog
  • About Us
  • Contact
  1. Home
  2. Kokosov šećer - zašto je zdraviji?

Kokosov šećer - zašto je zdraviji?

Kokosov šećer zašto je zdraviji

Kokosova palma je jedno od najplodnijih i najrasprostranjenijih drveća na svetu. Svi delovi ovog drveta imaju mnogobrojne mogućnosti upotrebe u ljudskoj ishrani. Iz njegovog ploda se dobija kokos, kokosovo mleko, kokosova voda i kokosovo ulje. Ali to nije sve. Pre nego što se cvet pretvori u plod on daruje nektar iz koga nastaje jedan od najzdravijih prirodnih zaslađivača- kokosov šećer. Danas se sve više ljudi okreće zdravijim alternativama za beli šećer a jedna od njih je upravo kokosov šećer. Za razliku od belog šećera kokosov šećer nije samo izvor praznih kalorija. Hranljiva vrednost kokosovog šećera je mnogo veća ne samo u odnosu na beli šećer već i u odnosu na druge šećere i neke zaslađivače. Zahvaljujući načinu obrade koji se odvija na niskim temperaturama bez rafinisanja i dodavanja bilo kakvih aditiva kokosov šećer zadržava hranljivu vrednost.  Pošto se radi o organskoj proizvodnji koristi po zdravlje su višestruke. Kokosov šećer sadrži vitamine B kompleksa poput B1, B2, B3, B6, kao i minerale poput gvožđa, kalijuma, magneziujma, cinka i hroma, kao i 10 aminokiselina. Količina vitamina i minerala u kokosovom šećeru je veća i u odnosu na trščani šećer. Osim toga u kokosovom šećeru se nalazi inulin, vrsta biljnog vlakna koja usporava apsorpciju šećera. Iz ovog razloga kokosov šećer se svrstava u grupu zaslađivča sa nižim glikemijskim indeksom koji se kreće 35-54. Poznavanje glikemijskog indeksa je posebno važno za obolele od dijabetesa ali i za sve one koji vode računa o svom zdravlju. Inulin u kokosovom šećeru je prebiotik koji je važan za zdravu crevnu  floru.

Superfood organski kokosov šećer je prijatnog  ukusa koji podseća na karamelu te ga možete koristiti čak i ako ne volite ukus kokosovog brašna. Brzo se rastapa i u hladnim i u toplim tečnostima a pogodan je i za termičku obradu. Zahvaljujući ovim svojstvima kokosov šećer nalazi široku primenu u ishrani. Idealan je za pripremu svih vrsta poslastica, frapea, smutija, pudinga, sladoleda... Slast mu je ista kao kod komercijalnog belog ili žutog šećera, što predstavlja dodatnu prednost kokosovog šećera u odnosu na druge vrste zdravijih zaslađivača. Sa kokosovim šećerom nećete morati da eksperimentišete i prilagođavate recepte čime štedite vreme, a i ne rizikujete da vam kolači ne uspeju.  Dovoljno je samo da beli šećer zamenite kokosovim šećerom u odnosu 1:1.

Ako već ne možete da odolite poslasticama, zasladite se na zdraviji način. Jednom kada osetite prednosti korišćenja kokosovog šećera sigurni smo da će postati neizostavni deo vaše kuhinje.

Pogledajte naše organske proizvode

Submitted on 08 November 2017

Povezani blogovi

Urmin šećer bezbedan za dijabetičare?

Urmin šećer organic Superfood doo
13 April 2025

Vodič za razumevanje različitih vrsta pirinča

Basmati pirinac organski superfood doo
03 October 2024

Organska hrana: sve što treba da znate

Organska hrana
02 June 2024

Zašto je organska hrana dobra za naše zdravlje

Organska hrana Superfood
11 November 2023

Urmin šećer su zapravo urme u prahu - da li je moglo prirodnije?

Urmin secer organski superfood doo za blog
29 April 2023

Dobrobiti i upotreba organskog fonia

Fonio za blog
25 April 2023
Mail Viber Telegram Whatsapp

Uslovi korišćenja

  • Opšti uslovi korišćenja naše Internet prodavnice
  • Načini dostave
  • Načini plaćanja
  • Povrat i reklamacije
  • Politika privatnosti
  • Politika o kolačićima

Contact Us

Address: Narodnog Fronta 68, 11050 Belgrade, Serbia

Phone: +381 63 2000 34

E-mail: office@superfood.rs

E-Trustmark Sertifikat

e-Trustmark certificate
To top

Copyright 2008 - 2025 © SUPERFOOD d.o.o.  All rights reserved.

  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • Linkedin
  • Twitter
  • Youtube