Skip to main content
  • shop@superfood.rs
Language
SrpskiEnglish
  • Sign in
0
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • Linkedin
  • Twitter
  • Youtube
  • Home
  • Products
  • Blog
  • About Us
  • Contact
  1. Home
  2. Jedete li šljive?

Jedete li šljive?

Jedete li šljive?

Ukusne su, slatke i sočne. Nekada su se iznosile pred goste kao slatko, a danas se uglavnom nađu u džemu ili knedlama. Zbog velike ponude različitog voća čini se da je šljiva danas pomalo zapostavljena. Ova domaća voćka skromnog izgleda krije u sebi pravu malu riznicu hranljivih sastojaka. S obzirom na to da su suve dostupne tokom cele godine, trebalo bi iskoristiti sezonu svežih šljiva.

U sto grama svežih šljiva nalazi se 46 kcal. U zavisnosti od sorte šljive sadrže i različite količine hranljivih sastojaka. Izvor su kalcijuma, kalijuma, fosfora, magnezijuma, gvožđa, bakara, vitamina A, beta karotena,  vitamina B kompleksa, i vitamina C i K. Modra boja šljive potiče od plavo crvenih  pigmenata antocijana koji su poznati kao dobri antioksidansi odnosno borci protiv slobodnih radikala. Interesantno je da se prema ORAC-u (Oxygen Radical Absorbance Capacity) koji predstavlja jedinicu za merenje vrednosti antioksidanasa u hrani šljive nalaze gotovo na samom vrhu liste namirnica. Pored vitamina A i beta karotena koji su između ostalog važni i za zdravlje očiju, šljive sadrže lutein i zeaksantin biljne pigmente koji se povezuju sa smanjenjem rizika od degeneracije žute mrlje i katarakte. Šljive su bogate sorbitolom, šećernim alkoholom pa otuda i laksativno svojstvo šljiva. Sorbitol sadrže kako suve tako i sveže šljive s tim da suve sadrže koncentrovan sorbitol i vlakna te imaju izraženije laksativno dejstvo. S druge strane, sveže šljive imaju znatno veću količinu vitamina  C u odnosu na suve. Sto grama sveže šljive sadrži 9,5 mg vitamina C, a suve svega 0,6 mg.

Dijabetičari bi trebali da izbegavaju suve šljive dok sveže mogu uzimati u ograničenim količinama vodeći računa da nisu prezrele jer se zrenjem povećava količina šećera.

Prilikom kupovine treba obratiti pažnju  i birati zrele ali čvrste i neoštećene plodove. Čuvaju se u frižideru do tri dana. Treba ih držati odvojene u papirnoj kesi jer sadrže etilen koji ubrzava zrenje ostalog voća i povrća. Preporučljivo je da se nakon vađenja iz frižidera ostave da malo odstoje na sobnoj temperaturi kako bi njihova sočnost i slast došli do izražaja.

Poput suvih šljiva i sveže se mogu dodavati u jogurt kao sastavni deo muslija a lepo se uklapaju sa ostalim voćem u sokovima i smutijima. Iako je šljive najbolje koristiti u svežem stanju odlične su i za pripremu raznih poslastica i kolača.

Domaći džem od šljiva je jedan od omiljenih te ga i danas neke vredne domaćice pripremaju za zimu. Jedan od načina na koji se mogu sačuvati za zimu je i zamrzavanje. Postupak je vrlo jednostavan. Šljive  se operu, prepolove i izvadi im se koštica. Nakon toga polutke se ređaju na poslužavnik tako da unutrašnja strana šljive bude okrenuta na gore. Ovako pripremljene šljive se stave u zamrzivač. Kada se zamrznu stave se u plastične kese i vrate u zamrzivač. Ukoliko na ovaj način sačuvate šljive moći ćete da i tokom zimskih meseci uživate u njihovoj slasti. A dok zima ne stigne dajte šansu šljivi i iskoristite ih u sezoni.

Evo predloga kako da napravite jednostavan, brz i lagan osveđavajući letnji desert.

Tart sa šljivama

Sastojci za testo:

150 g integralnog pšeničnog brašna

50 g ražanog brašna

50 ml maslinovog ulja

50 g šećera od šećerne trske

1 dl hladne vode

na vrh kašićice sode bikarbone ili praška za pecivo

prstohvat himalajske soli

Sastojci za nadev:

400 g čvrstih šljiva

3 kašike kokosovog šećera

cimet

kašika ruma

za posipanje

2 kašike mevenih oraha (badema, lešnika)

Priprema podloge: Pomešajte suve sastojke a zatim dodajte ulje. Postepeno dodajte vodu uz neprekidno mešenje kako bi se formiralo testo. Testo stavite u kalup za tart ili odgovarajuću posudu prečnika oko 26 cm. Ukoliko nemate kalup posudu obložite papirom za pečenje. Izbockajte testo viljuškom i stavite u frižider 30 minuta. Za to vreme pripremite nadev: Operite i očistite šljive od koštica a zatim ih isecite na kolutove. Šljive pospite sa dve kašike kokosovog šećera, cimetom i rumom. Nakon 30 minuta izvadite testo i poređajte šljive u krug. Prelite ih sa 1-2 kašike soka koji su pustile šljive i pospite sa još jednom kašikom kokosovog šećera. Stavite u zagrejanu rernu da se peče. Prohlađen tart pospite mlevenim orasima.

Savršena kobinacija šljiva i zavodljivog ukusa kokosovog šećera uz diskretan šarm ruma. Uživajte!

Pogledajte naše organske proizvode

Submitted on 07 June 2017

Povezani blogovi

Mafini sa bundevama

Mafini sa bundevama
17 February 2019

Neobični praznični recepti

kanapei_sa_kozijim_sirem
26 December 2018

Da li treba jesti testeninu

Spageti_superfood
30 October 2018

Gnezdašca od ovsenih pahuljica (recept)

gnezdasca_od_ovsenih_pahuljica
16 September 2018

Letnji čizkejk sa jabukom i kokosovim šećerom

Cheesecake in a glass
10 September 2018

Kinoa - zašto je bolja od ostalih žitarica?

Kinoa trio i zašto je bolja od ostalih žitarica
05 March 2018
Mail Viber Telegram Whatsapp

Uslovi korišćenja

  • Opšti uslovi korišćenja naše Internet prodavnice
  • Načini dostave
  • Načini plaćanja
  • Povrat i reklamacije
  • Politika privatnosti
  • Politika o kolačićima

Contact Us

Address: Narodnog Fronta 68, 11050 Belgrade, Serbia

Phone: +381 63 2000 34

E-mail: office@superfood.rs

E-Trustmark Sertifikat

e-Trustmark certificate
To top

Copyright 2008 - 2025 © SUPERFOOD d.o.o.  All rights reserved.

  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • Linkedin
  • Twitter
  • Youtube