Ovsene_pahuljice_bez_glutena_organske_200g_Superfood

Ovsene Pahuljice bez glutena Organske 200g

RSD 175.00

Ovsena kaša je posebno preporučljiva za doručak. Ovas je odličan izvor rastvorljivih biljnih vlakana...

Ovsene pahuljice bez glutena organske Superfood doo - izbor bez greške:

U izjavi datoj za britanski list "Dejli mejl", profesor nutricionizma Kris Sil je izjavio da veruje da bi značajno uticalo na javno zdravlje ako bi svaki pojedinac započeo dan činijom kaše od žitarica - posebno kašom od ovsenih pahuljica.

Jutarnja kaša se sastoji od kuvanih, prethodno mlevenih ili iseckanih integralnih žitarica (ovas, raž, ječam, heljda, proso, kukuruz...). Ne sadrži ni mnogo masti ni mnogo ugljenih hidrata, ali je bogata rastvorljivim biljnim vlaknima, kompleksom vitamina B, bakrom i manganom. 

Ovsena kaša je posebno preporučljiva za doručak. Ovas je odličan izvor rastvorljivih biljnih vlakana i sadrži beta glukane koji mogu da snize holesterol i doprinesu stabilizaciji nivoa šećera u krvi. Pored toga, ovas je žitarica koja prirodno ne sadrži gluten, što je važno za one koji nastoje da izbegavaju gluten u ishrani iz zdravstvenih razloga.

Ovsena kaša ili ovsene pahuljice za doručak mogu da nam pomognu da održimo zdravu telesnu težinu. Doručak na bazi ovsene kaše u stanju je da nas potpuno zasiti, pošto ovas sadrži kombinaciju proteina i biljnih vlakana u veoma dobrom odnosu. (Važno je da se osećamo siti posle doručka, da ne bismo posezali za slatkišima i gickalicama do ručka.) 

Posebna vlakna koja ovas sadrži, tzv. beta glukani, izdvajaju ga od ostalih žitarica kao najpoželjniji sastojak kaše, a ovsenu kašu kao posebno dobru. Istraživanja ukazuju da beta glukani podstiču imuni sistem, poboljšavaju kontrolu nivoa šećera u krvi, a povrh toga, snižavaju nivo LDL ili „lošeg“ holesterola u krvi. Na osnovu dosadašnjih istraživanja se smatra da konzumacija samo 3 grama beta glukana dnevno može da snizi nivo LDL("lošeg") holesterola za 7%. A to je slično rezultatu koji se postiže uzimanjem statina, farmaceutskih lekova za sniženje holesterola, potvrdio je u pomenutom članku iz "Dejli mejla" dr Džordž Grajmbl, stručnjak za nutricionizam. (Međutim, statini imaju niz nepoželjnih dejstava koje ovsena kaša nema.)
I to nije sve što beta glukanska vlakna mogu da učine za nas. Ona u organizmu stvaraju određene kiseline, uključujući butiričku, koje deluju na DNK u ćelijama debelog creva i pokazuju antikancerogeni efekat. 

Celu ovu priču potkrepljuju obimna proučavanja, uključujući studiju Univerziteta Harvard koja je trajala više od 14 godina i obuhvatila preko 100.000 ljudi, a objavljena u časopisu JAMA. U njoj je zapaženo da su ispitanici koji su konzumirali najviše integralnih žitarica bili najmanje podložni ozbiljnim oboljenjima poput dijabetesa tip 2, srčanih oboljenja i raka. U zaključku tog istraživanja se kaže da konzumacija samo 30 grama integralnih žitarica dnevno može da smanji rizik od preuranjene smrti za 5 procenata. 

Ali, da biste dobili maksimalnu dobrobit, najbolje je da svoju kašu napravite sami. Ukoliko kupujete gotove ili instant kaše, postoji verovatnoća da će one sadržati previše dodatog šećera ili drugih sastojaka. Najbolje je da nabavite organske ovsene (heljdine, prosene) pahuljice i sami napravite kašu sa dodatkom malo soli, ili seckanog voća i orašastih plodova ako više volite slatku varijantu.

Izvori i naučne reference: 

 

Deklaracija proizvoda:

OVSENE PAHULJICE bez glutena organske 200g

Superfood ovsene pahuljice su proizvedene od pažljivo odabranih oljuštenih zrna organski gajenog ovsa. Nakon termičke obrade parom, zrna se presuju u hrskave pahuljice. Bogat su izvor složenih ugljenih hidrata i belančevina, a rastvorljiva vlakna daju dugotrajan osećaj sitosti. Koriste se za pripremu hranljivog i okrepljujućeg doručka. Superfood doo ovsene pahuljice ne sadrže gluten i pod kontrolom su akreditovane laboratorije. Idealna su hrana za osobe koje su na bezglutenskoj dijeti. Uputstvo za pripremu: 1 šolju ovsenih pahuljica preliti sa 1,5 šolja tople vode ili neke druge zagrejane tečnosti. Po želji dodati sušeno voće i orašaste plodove.

Sastojak: 100% ovsene pahuljice

Hranljiva vrednost u 100g

Energija

Masti

  od kojih zasić. mas. kis.

Ugljeni hidrati

  od kojih šećeri

Vlakna

Proteini

So

Tiamin (Vit. B1)

Riboflavin (Vit. B2)

Niacin (Vit. B3)

Piridoksin (Vit. B6)

Fosfor

Magnezijum

Gvožđe

Kalijum

1530kJ/365kcal (18%*)

7 g (10%*)

1 g (5%*)

56 g (21%*)

1 g (1%*)

11 g (45%*)

14 g (28%*)

0 g (0%*)

0,763 mg (69%**)

0,139 mg (10%**)

0,961 mg (6%**)

0,119 mg (13%**)

523 mg (74%**)

177 mg (47%**)

4,7 mg (38%**)

429 mg (21%**)

*Sadržaj dnevnog unosa energije. Referentni unos

za prosečnu odraslu osobu (8400kЈ/2000kcal).

**Dnevni referentni unos vitamina i minerala (odrasli).

 

Može da sadrži u tragovima soju, susam,

kikiriki, lešnik i badem.

Čuvati na suvom i tamnom mestu.

Zemlja porekla: Finska

Neto količina: 200g+/-3%

 

Ovsena kaša sa jabukom i chia semenkama

1 kašičica chia semenki, 1 jabuka,1 ravna kašičica cimeta,  150 ml vode ili bademovog mleka, 100 g ovsenih pahuljica, 1 kašičica meda. Potopiti chia semenke u vodu da nabubre. Oljuštene i narezane jabuke kuvati 10 minuta sa cimetom u 1 dl vode. Izmiksati ih štapnim mikserom. Ovsene pahuljice preliti sa zagrejanom vodom ili bademovim mlekom, dodati med i chia semenke, sve promešati i sipati u činijice. Preko staviti pire od jabuka.

Depositphotos 18105387 xl 2015 1

Slični proizvodi