heljdine pahuljice organske

Heljdine Pahuljice bez glutena Organske 200g

RSD 175.00

Kao i većina integralnih žitarica, i heljda je bogata je vitaminima B kompleksa, a sadrži i gvožđe, bakar i magnezijum...

Heljdine pahuljice organske bez glutena Superfood doo

Kaša od heljde

Iako ne spada u žitarice, heljda se koristi na potpuno isti način - najčešće za pripremu kaše i hleba. Izuzetno je hranljiva, kao i sve integralne žitarice, ali ne sadrži gluten. Heljdina kaša je omiljeni zimski doručak u severnim zemljama i to sa veoma dobrim razlogom. Po makrobiotici, heljda spada u namirnice koje greju organizam, pa je zato posebno omiljena u zimskoj polovini godine. Osim toga, odličan je izvor proteina, sadrži sve esencijalne aminokiseline, uključujući i aminokiselinu lizin koja se gotovo ne nalazi u žitaricama, tako da je posebno korisna za vegetarijance. 

Kao i većina integralnih žitarica, i heljda je bogata je vitaminima B kompleksa, a sadrži i gvožđe, bakar i magnezijum.  Od antioksidanasa, heljda sadrži glutation, polifenole uključujući katehine, rutin i kvercetin. Oba ova sastojka povoljno deluju i na organe za disanje i na kapilare. Ono po čemu se heljda posebno izdvaja je sadržaj rutena, bioflavonoida koji je veoma važan za zdravlje krvnih sudova. Sadržaj rutena utiče da heljda jača krvne sudove, dobra je za cirkulaciju i zdravlje kapilarne mreže. Heljda se preporučuje u ishrani i za one koji imaju anemiju ili probleme sa hemoroidima. 

Interesantno je pomenuti i da konzumacija heljde doprinosi regulaciji nivoa šećera u krvi. Naime, heljda ne samo da ima nizak glikemijski indeks, nego pored toga sadrži supstancu D-hiro-inositol, koja utiče na metabolizam insulina, čime takođe poboljšava korišćenje glukoze i snižava koncentraciju glukoze i triglicerida u plazmi. (U kineskoj tradicionalnoj medicini, heljda se koristi za ublažavanje dijabetesa tip 2.) Savremena istraživanja su pokazala da je redovno konzumiranje heljde povezano sa manjim incidencom hiperglikemije (povišenog šećera) i boljom tolerancijom glukoze.

Recept: kaša od heljdinih pahuljica

Potrebno je: 100 g heljdinih pahuljica, šolja sojinog (ili ovsenog, bademovog) mleka, 2 banane, listići badema, kakao komadići, kokosov sirup, puter od badema

Naspite ovsene pahuljice i mleko u blender i sameljite dok ne dobijete glatku masu. Naspite tu masu u šerpu, zagrejte dok ne proključa i kuvajte oko 5 minuta na srednjoj vatri, povremeno mešajući. 

Prespite u činijice za serviranje, prelijte svaku sa malo putera od badema, dodajte odozgo seckane banane, kokosov sirup, listiće badema, kakao komadiće - i poslužite! 

Izvori:

 

Deklaracija proizvoda:

HELJDINE PAHULJICE bez glutena organske 200g

Superfood heljdine pahuljice su proizvedene od pažljivo odabranih oljuštenih zrna organski gajene heljde. Nakon termičke obrade zrna se presuju u ukusne pahuljice. Bogat su izvor složenih ugljenih hidrata, belančevina i dijetetskih vlakana i prirodni izvor minerala, vitamina B grupe i vitamina E. Najčešće se koriste za pripremu zdravog, hranljivog doručka. Prirodno ne sadrže gluten i idealna su hrana za osobe koje su na bezglutenskoj dijeti. Uputstvo za pripremu: 1 šolju heljdinih pahuljica preliti sa 1,5 šolja tople vode ili neke druge zagrejane tečnosti. Po želji dodati sušeno voće i orašaste plodove.

Sastojak: 100% heljdine pahuljice

Hranljiva vrednost u 100g

Energija

Masti

  od kojih zasić. mas. kis.

Ugljeni hidrati

  od kojih šećeri

Vlakna

Proteini

So

Vitamin Е

Tiamin (Vit. B1)

Riboflavin (Vit. B2)

Niacin (Vit. B3)

Piridoksin (Vit. B6)

Magnezijum

Kalijum

Gvožđe

1456kJ/348kcal (17%*)

2,6 g (3%*)

0 g (0%*)

70 g (27%*)

2 g (2,3%*)

7 g  (35%*)

10 g (25%*)

0 g (0%*)

1 mg (8%**)

0,1 mg (9%**)

0,4 mg (28%**)

7 mg (43%**)

0,2 mg (14%**)

231 mg (61%**)

347 mg (18%**)

2,2 mg (16%**)

*Sadržaj dnevnog unosa energije. Referentni unos

za prosečnu odraslu osobu (8400kЈ/2000kcal).

**Dnevni referentni unos vitamina i minerala (odrasli).

 

Može da sadrži u tragovima soju, susam,

kikiriki, lešnik i badem.

Čuvati na suvom i tamnom mestu.

Zemlja porekla: Finska

Neto količina: 200g+/-3%

  

Kaša od heljdinih pahuljica i brusnice

1 šolja heljdinih pahuljica

1,5 šolja vode

1 jabuka

1 kašika naseckanih badema

1 kašika naseckanih brusnica

Usitniti brusnice i bademe.

Jabuke oljuštiti i izrendati. U ključalu vodu dodati pahuljice, narendane jabuke i brusnice i kuvati 2-3 minuta.

Pripremljenu kašu sipati u činijice, dodati bademe i ohladiti.

Fotografija heljdine pahuljice sa cinijom za sajt

Slični proizvodi