kokos-sirup_1

Kokosov Sirup organski 240g

RSD 410.00

Kokosov sirup je prirodni zaslađivač niskog glikemijskog indeksa, koji se dobija od nektara kokosovog cveta.

Zašto je kokosov sirup kvalitetan zaslađivač

Kokosov sirup, ili kokosov nektar (kako se negde zove na engleskom govornom području) je prirodni zaslađivač koji se dobija od slatkog soka sakupljenog iz debljih stabljika ili izdanaka kokosa u cvatu.

Tečnost koja se tako dobije se dalje podvrgava isparavanju na niskim temperaturama, dok se ne dobije gusti sirup koji je sladak, niskog glikemijskog indeksa i bogat nutrijentima. Za razliku od nekih drugih sirupa, koji moraju da se podvrgnu visokim temperaturama da bi se koncentrisala njihova gusta i slatka sadržina, kokosov sirup se zagreva maksimalno na 40 do 43°C, tako da se može smatrati sirovim, potpuno prirodnim zaslađivačem. Ukus ovog sirupa ne liči na ukus kokosa, već pre podseća na melasu koja se dobija preradom šećerne trske, ali je manje sladak.

Prirodan niskoglikemijski zaslađivač

Kokosov sirup sadrži relativno male količine prirodnih šećera (glukoze, sukroze i frutoze) – svega oko 10%. Glikemijski indeks kokosovog sirupa je 35, što je znatno niže od šećera od šećerne trske (GI 58-65), a pogotovo od belog od rafinisanog šećera, tako da se može smatrati poželjnim zaslađivačem za osobe koje nastoje da nivo šećera u krvi drže pod kontrolom.

Bogat izvor nutrijenata

Kokosov sirup sadrži 17 aminokiselina, uključujući svih 9 esencijalnih, što je verovatno jedinstven slučaj među prirodnim zaslađivačima. Takođe, sadrži veliki broj vitamina B grupe, vitamin C, kao i kalijum, magnezijum, cink i gvožđe.

Izvor mio inositola

Kokosov sirup je takođe izvor mio inositola, supstance koja je ranije smatrana vitaminom (B8), i koja učestvuje u brojnim procesima u organizmu, koji posebno doprinose radu mišića i mozga.

Hrani “dobre” bakterije

Prebiotik inulin koji kokosov nektar sadrži hrani i podstiče rast “dobrih” bakterija u našim crevima.

Izvor enzima

Pošto je kokosov sirup prirodno dovoljno sladak, nisu potrebne tehnike isparavanja zagrevanjem ni hemijska sredstva da bi se učinio slađim. To znači da sadrži sirove prirodne enzime koji svakako povoljno deluju na proces varenja i druge procese u organizmu.

Kako se koristi

Kokosov sirup može da zameni šećer ili druge zaslađivače u odnosu 1:1. Neutralan ukus kokosovog sirupa znači da neće menjati ukus hrane u koju se dodaje, za razliku od nekih drugih zaslađivača. Ukratko, može da se koristi u svakom receptu kojem biste koristili i običan šećer.

Recept

Granola štanglice sa šargarepom

Potrebno je: šolja rendane šargarepe, šolja sirovih oraha, iseckanih, šolja sirovih badema, iseckanih na listiće, ¼ šolje organskog kokosovog sirupa, ¼ šolje organskog kokosovog ulja, kašičica cimeta, ¼ kašičice đumbira u prahu, ¼ kašičice rendanog muškatnog oraha, ½ kašičice kvalitete soli, ½ šolje suvih grožđica, kašičica rendane kore limuna, 2 šolje ovsenih pahuljica.

Priprema

U velikoj činiji pomešajte sve sastojke osim suvih grožđica i limunove kore. Dobro izmešajte da se sve sjedini.

Zagrejte rernu na 175°C. Razmažite mešavinu ravnomerno na pleh za pečenje i pecite 20 minuta. Otprilike posle 10 minuta promešajte da se ravnomernije ispeče.  Izvadite pleh iz rerne i ostavite da se ohladi.  Kad se mešavina ohladi do sobne temperature, umešajte grožđice i limunovu koru. Ostavite u hermetički zatvorenu posudu da se ohladi u frižider i po potrebi secite štanglice ili kocke koje ćete poslužiti. Može da stoji do 2 nedelje.

Sargarepa_cookies_2

Slični proizvodi